top of page

7338 Nolu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı

Bir süredir Meclis ve kamuoyu gündeminde olan 7338 Nolu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 26/10/2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup yeni düzenlemenin detayları aşağıda bilginize sunulmuştur;


1- Sosyal Medyada Paylaşım Yapan İçerik Üreticilerinin Ve Mobil Cihazlarda Uygulama Geliştirenlerin Bu Uygulamalarda Elde Ettiği Kazançların Vergilendirilmesi ve Gelir Vergisinden İstisna Tutulduğu Durumlar


Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Mükerrer Madde 20/B ile sosyal içerik üreticilerinin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sonucu elde ettiği reklam, sponsorluk ve satış gelirleri, bağışlar ve ücretli abonelik gelirlerinin, mobil cihazlarda uygulama geliştirenler açısından ise uygulamaların satışlarından elde edilen ve reklam, ücretli abonelik gelirlerinin ticari kazanç kapsamında değerlendirilerek vergilendirilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Ancak madde düzenlenmesine göre bu kişilerin kazançları toplamı, ancak Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. Maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde gelir vergisine tabi olacaktır. Bu tutarın altında ticari kazanca sahip olan sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.


Söz konusu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de yerleşik Bankada bir hesap açılmalı ve bu faaliyetlere ilişkin tüm tahsilatlar bu hesap üzerinden tahsil edilmelidir. Tahsil edilen bu tutar üzerinden de %15 gelir vergisi tevkifatı yapılmalı ve beyan edilerek ödenmelidir. Bu şartların sağlanması halinde tevkif edilerek ödenen vergi haricinde hiçbir vergi yükümlülüğü olmayacaktır.


Bu mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışındaki başkaca faaliyetlerinden kaynaklanan kazançlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel olmayacaktır. Fakat istisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacaktır.


Bir başka husus olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. Maddesinin 4. Fıkrasına ek olarak getirilen düzenleme ile sosyal medyada paylaşım yapan içerik üreticilerinin ve mobil cihazlarda uygulama geliştirenlerin bu uygulamalarda elde ettiği kazançlarının gelir vergisinin yanı sıra aynı zamanda Katma Değer Vergisinden de istisna edileceği kabul edilmiştir.


Getirilen bu istisna düzenlemeleri 1/1/2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 26/10/2021 tarihinden itibaren uygulanacaktır.


2-Basit Usûlde Vergilendirilen Mükelleflerin Kazançlarının Gelir Vergisinden İstisnası


Gelir Vergisi Kanunu’nun 47. ve 48. Maddelerinde basit usûlde vergilendirilmenin şartları sayılmış olup bu şartları haiz olanlar basit usûle tabi vergi mükellefi olarak nitelendirilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Mükerrer Madde 20/A ile kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin, bir yıl içindeki iş hacmi belli bir büyüklüğün ötesine geçemediğinden basit usûle tabi ticari kazançları gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Dolayısıyla basit usûlde vergilendirilen mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançları için yıllık beyanname vermeyecek olup diğer gelirleri açısından beyanname vermeleri halinde dahi istisnaya tabi ticari kazançlarını bu beyannameye dahil etmeyeceklerdir.


Getirilen bu istisna düzenlemeleri 1/1/2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 26/10/2021 tarihinden itibaren uygulanacaktır.


3- Elektronik Ortamda Kurulabilecek Olan Vergi Daireleri ve Vergi İncelemelerinin Uzaktan Yapılabilmesi


Vergi Usul Kanunu’nun 4. Maddesine getirilen değişiklik ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığınca elektronik ortamda vergi daireleri kurulmasına ilişkin bir takım yetkiler tanınmıştır. Yapılan bu değişiklikle birlikte hâlihazırda fiziki vergi dairelerince yapılan işlemlerin elektronik ortamda kurulacak vergi daireleri tarafından da yerine getirilmesi mümkün olacaktır. Böylelikle iş yeri ve adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresleri ile il ve ilçelerin idari sınırlarına bağlı kalmaksızın mükelleflere hızlı ve etkin bir hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Dijital vergi dairelerince yapılacak incelemelerin ne şekilde gerçekleştirileceğine ilişkin usul ve esaslar ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecektir.


Bir diğer değişiklik ise Vergi Usul Kanunu’nun 139. Maddesinde yapılmıştır. Bilindiği üzere vergi incelemeleri esas olarak incelemeye tabi olanın iş yerinde yapılmaktadır. Fakat mükelleflerin çoğunun elektronik defter ve belge kullanmaya başlaması, incelemelerin teknolojik ekipmanlar kullanılmak suretiyle yapılması sebebiyle iş yerinde inceleme mecburiyeti ilkesi yeni getirilen düzenleme ile kaldırılmıştır. Böylelikle vergi incelemeleri artık esas olarak vergi dairelerinde uzaktan yapılacak olup incelemeye tabi olan mükellefin lüzumlu defter ve vesikalarını ibraz etmesi kendisinden yazılı olarak istenecektir. Vergi Dairesince uzaktan inceleme yapılmasına rağmen gerekli görülmesi halinde ayrıca mükellefin iş yerinde de tespit yapılabilecektir. Buna rağmen mükellef ve vergi sorumlusunun talep etmesi ve iş yerinin müsait olması halinde inceleme iş yerinde de yapılabilecektir.


Bu düzenleme 01/07/2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.


4- Yabancı Ülkelerde Bulunan Mükelleflere Yapılacak Tebliğlere ve İlan Yoluyla Yapılacak Tebligatlara İlişkin Getirilen Düzenlemeler


Vergi Usul Kanunu’nun 97. Maddesinde yabancı memlekette bulunan mükelleflere yapılacak tebligatın usulü düzenlenmiş olup 7338 No lu Kanunla birlikte getirilen düzenlemeyle yurtdışında bulunan Türk vatandaşı mükelleflere gönderilecek tebligatlarda hangi usullerin izleneceği ile vergi dairelerinin tebliğ edilecek olan evrakları Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeden doğrudan vergi dairesi başkanlıkları aracılığı ile, vergi dairesi başkanlıkları bulunmayan yerlerde ise defterdarlıklar aracılığı ile doğrudan yurtdışı temsilciliklerine gönderilecektir.


Vergi Usul Kanunu’nun 104. Maddesinde yapılan değişiklik uyarınca ilan yoluyla yapılacak tebligatlarda günümüzde artık basılı yayının yerini dijital alana bırakması sebebiyle mükelleflerin tebligatlardan daha hızlı ve etkin bir şekilde haberdar olmasını sağlamak amacıyla getirilen yeni düzenlemeye ile birlikte tebliğin konusu 3.600-TL’den fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde ilanın ayrıca Bakanlığa bağlı vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, diğerleri için ise ilgili idarenin resmi internet sitesinde duyurulması ile ilan yoluyla tebligatların yapılacağı düzenlenmiştir.


İlan yoluyla yapılacak tebligatlar hakkında getirilen bu düzenleme 01/06/2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.


5- Gider Pusulasının Düzenlenmesine İlişkin Getirilen Düzenlemeler


Uygulamada mükelleflerin birçoğunun gider pusulası düzenlenmesi gereken durumlar hakkında yaşadığı tereddütler sebebiyle birçok sorunun ortaya çıktığı ve gider pusulasının düzenlenmesi gereken yerlerde düzenlenmemesi sebebiyle vergi cezalarıyla karşı karşıya kalındığı bilinmektedir. Vergi Usul Kanunu’nun 234. Maddesinde yapılan değişiklik ile birlikte gider pusulasının düzenlenme zorunluluğunun bulunduğu durumlara açıklık getirilmekle birlikte ayrıca belgenin düzenlenme süresi de açık bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler ile defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, Vergi Usul Kanunu kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için işi yapana veya malı satana imzalatacakları gider pusulası düzenleyeceklerdir. Ayrıca bankalar, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından düzenlenen belgeler (dekont, alındı vb.) ile vergi usul kanununa göre belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları mevzuata göre yaptıkları işler veya sattıkları mallar için düzenledikleri belgeler de gider pusulası yerine geçmekte olup bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.


Getirilen bu düzenleme Kasım 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.


6- Cezalara İlişkin Düzenlemeler


7338 No lu Kanun ile getirilen düzenlemelerde Vergi Usul Kanunu’nun ceza ve uzlaşma hükümleri açısından oldukça kapsamlı yeni düzenlemelere yer verilmiştir. Bu kapsamda öncelikli olarak vergi ziyai ve usulsüzlük cezaları bakımından kesinleşen bir cezadan sonra kanundaki 2 ve 5 yıllık süreler içerisinde tekrar ceza kesilmesi halinde tekerrür dolayısıyla yaptırılacak artırımın kesinleşmiş olan cezadan fazla olamayacağı düzenlenmiştir. Devamında ise Vergi Usul Kanunu’nun 353. Maddesinde yapıla değişiklik ile gider pusulası hakkında getirilen yeni düzenlemelere uyum sağlanması amacıyla gider pusulasının hiç düzenlenmediği durumlarda da özel usulsüzlük cezasının kesilebileceği düzenlenmiştir.


Vergi Usul Kanunu’nun 371. Maddesine göre vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde pişmanlık ve ıslah hükümleri uygulanarak haklarında vergi ziyai cezası uygulanmamaktadır.


7- Tütün Mamulleri Ve Otomotivlere Getirilen ÖTV Düzenlemeleri ve Diğer Sair Düzenlemeler


7338 No lu Kanun ile Özel Tüketim Vergisi Kanununda 12. Maddesinde bu kanunun ekli listesinde yer alan tütün mamulleri ve otomotivlere uygulanacak ÖTV oranlarında Cumhurbaşkanına verilen artırım oranı yetkisinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda tütün mamulleri ile mücadelede etkinliğin sağlanabilmesi ve ekonomik sebepler doğrultusunda otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun bir şekilde vergilendirme yapılabilmesini temin etmek adına ülkemizin sosyal, ekonomik ihtiyaçlarına göre Cumhurbaşkanına ekli listede yer alan ÖTV oranlarını ve oranlara esas vergi matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma yetkisi getirilmiştir.


7338 Nolu Kanun ile getirilen bir başka değişiklik ise Bankacılık Kanunu’nun 143. Maddesinde düzenlenen varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmiş olmakla birlikte bu şirketlere uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV) ilişkin istisna ise kaldırılmıştır.


Bu düzenleme 1/1/2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.


Kanun metninin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page