22.01.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7351 Sayılı Kanun (“Kanun”) ile bazı kanunlarda değişiklikler gerçekleştirilmiş olup, işbu değişiklikler kapsamında İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenen “Yürütmenin Durdurulması” müessesinin usuli uygulamasına dair yapılan değişikliğe ve diğer değişikliklere ilişkin detaylı açıklamalar aşağıda bilginize sunulmuştur;
I-İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda Yapılan Değişiklik:
Kanun’un 2. Maddesi ile İYUK madde 27 ile düzenleme altına alınan yürütmenin durdurulması talebine ilişkin değişiklik yapılmıştır. Bilindiği üzere, vergi mahkemelerinde vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması halinde tahsilat işlemi durduğundan ayrıca yürütmenin durdurulmasına karar verilmemektedir. Ancak vergi kanunları uyarınca, işlemden kaldırılan vergi davası dosyaları kapsamında tahsil işlemlerinin devam etmesi sebebiyle bu şekilde işlemden kaldırılan dosyanın yeniden işleme konulması halinde yürütmenin durdurulması istenebilir. 22.01.2022 tarihinde yürülüğe giren kanun kapsamında İYUK madde 27/4’e eklenmesine karar verilen;
“Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemez.”
Cümlesi uyarınca, mahkemece yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için iadesi talep edilen bedelin %50si oranında teminat yatırılması gerekmekte olduğu hüküm altına alınmıştır.
II- Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler :
Kanun’un 14. Maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun, Kurumlar Vergisinden istisna tutulan kazançları ve oranları yeniden düzenlenmiş olup getirilen düzenleme ve değişiklikler ile üreticinin ve ihracatın desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. Maddesine yapılan ekleme ile yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kâr paylarının kurumlar vergisinden istisna tutulması öngörülmüştür. Ancak söz konusu istisnanın, girişim sermayesi dışındaki diğer yatırım fonlarından elde edilen kâr paylarına ve portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen iştirak kazançlarına uygulanmayacağı düzenlenmiştir.
III – Diğer Kanunlarda Yapılan Değişiklikler:
a. Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kanun’un 10. Maddesi ile Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve BOTAŞ’a Bakanlık görüşü alınmak suretiyle bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı belirleme yetkisi verilmiştir.
b. Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kanun’un 11. Maddesi ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na Geçici 5. Madde eklenmiş olup hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar nedeniyle 01.12.2021 tarihinden önce ihalesi yapılan ve Kanun’un yayımlandığı tarih (22.01.2022) itibari ile devam eden mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan sözleşmelerde 1/7/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için ek fiyat farkı verilmesine ilişkin bir düzenleme yer alıp almadığına bakılmaksızın ek fiyat farkı verilebilmesi ve/veya bu sözleşmelerin devredilebilmesi imkanı getirilmiştir.
İlgili kanun metninin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Comments