Dünyada ve ülkemizde etkisini sürdüren Covid-19 salgınına ilişkin, 29.03.2021 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı tarafından yeni tedbirlere ilişkin basın açıklaması yapılmış, bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından söz konusu yeni tedbirlere ilişkin genelge yayımlanmıştır. 30.03.2021 tarihinde yayımlanan bu genelgeye göre, 26 Şubat 2021 tarihi itibarı ile 17 adet olan çok yüksek riskli il sayısı 28 Mart 2021 itibarı ile yeni bir karar alınıncaya kadar 58’e yükselmiş olup bu yükselişi önlemek maksadıyla 30 Mart 2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere aşağıdaki sınırlamalar getirilmiştir.
- Tüm Türkiye kapsamında 21:00 ile 05:00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.
- Düşük ve orta riskli illerde hafta içinde olduğu gibi hafta sonu da sadece akşamları 21:00 ile sabah 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.
- Yüksek riskli illerde Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı hafta içi uygulandığı şekilde 21:00-05:00 arasında uygulanacaktır.
- Çok yüksek riskli illerde ise sadece Pazar günleri olan sokağa çıkma yasağı, bütün hafta sonu boyunca uygulanacak bu anlamda çok yüksek riskli illerde cuma günü saat 21:00’dan pazartesi sabahı 05:00’a kadar sokağa çıkma yasağı olacaktır.
- Sokağa çıkma yasağından muaf bulunan kişiler daha önceki genelgeler ile uygulandığı şekilde uygulanacaktır.
- Cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma yasağına göre marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler ve çiçekçiler sabah 10:00 ile akşam 17:00 arasında açık olacaktır.
- Lokantalar, restoranlar Cumartesi veya Pazar günleri sabah 10:00 ile akşam 20:00 arasında paket servise devam edebilecektir.
- Yine online sipariş firmaları Cumartesi veya Pazar günleri sabah 10:00 ile 24:00 arasında paket servise devam edebilecektir.
- Tüm Türkiye genelinde lokantalar, restoranlar sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında %50 kapasite ve HES kodu sorgulaması yapmak koşuluyla müşteri kabul edebilecektir. 19:00’dan sonra gel-al ve paket servis şeklinde 21:00’dan sonra ise sadece paket servis olarak hizmet verebileceklerdir.
Bunların yanı sıra, Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurullar, kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, halı saha, yüzme havuzu vb. tesislere ilişkin uygulama bir önceki genelge de olduğu gibi devam edecektir. Yine internet kafe, bilardo salonu vb. yerlerdeki uygulamada bir önceki genelge ile belirlendiği üzere aynı şekilde devam edecektir. Çok yüksek riskli illerde ise uygulama İl Hıfzıssıhha Meclisleri tarafından belirlenecektir.
İçişleri Bakanlığı tarafından genelgede yer verilmeyen ancak Cumhurbaşkanı tarafından yapılan basın açıklamasında yer alan bazı diğer önlemler ise şu şekildedir;
- Ramazan ayı boyunca tüm Türkiye’de hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.
- Ramazan ayı boyunca yeme-içme yerleri sadece paket servis olarak çalışacak olup toplu iftar ve sahur yapılması yasaklanmıştır.
- Nisan ve Mayıs ayında normalleşme, ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta desteğinden yararlanamayan lokanta kapsamında prim uygulaması üstlenilecek ve buralara 1500 TL nakdi yardım yapılacaktır.
İlgili genelgeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Comentarios