Bilindiği üzere uzun bir süredir koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında başta sokağa çıkma yasakları olmak üzere sıkı tedbirler uygulanmaktaydı. Ancak gerek vakıa sayılarındaki azalma gerekse de ekonomik sebepler nedeniyle 01/03/2021 tarihinde Cumhurbaşkanı başkanlığında kabine toplantısı gerçekleştirilerek kontrollü normalleşme sürecine ilişkin çerçeve tedbirler tartışıldı. Söz konusu toplantı akabinde öncelikle Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilen resmi açıklama ile 02/03/2021 tarihinde ise İç İşleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde ilan edilen duyuru ile birtakım yeni tedbirler sıralanmıştır.
Kontrollü normalleşme sürecine ilişkin yeni tedbirlerden başlıcaları şu şekildedir;
- Öncelikli olarak Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenecektir. Risk Grubuna göre sınıflandırılmış ayrıntılı liste İç İşleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer almaktadır.
- Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında il bazında alınması gereken tedbirler ile uyulacak kurallar, risk gruplarına göre belirlenmiştir. İlin hangi risk grubunda bulunduğuna göre Vali tarafından Hıfzıssıhha Kurul kararlarının alınması ve 02.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilmesi sağlanacaktır.
a-) Sokağa Çıkma Yasakları Kapsamında Yapılan düzenlemeler
- Risk gruplarına göre uygulaması değişkenlik gösterecek olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Bakanlık Genelgesinde belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.
- Risk grubu ayrımı yapılmaksızın tüm illerde hafta içi 21:00 ile 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı devam edecektir,
- Hafta sonlarında ise sokağa çıkma yasağı uygulaması risk gruplarına göre belirlenmiş olmakla
· Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacaktır.
· Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi 21.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak olup bu illerimizde Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.
- Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılmıştır
- Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde ise ; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma süreleri uzatılarak 65 yaş ve üzeri vatandaşların 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençlerin ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilmesi düzenlenmiştir.
b-) Yeme-İçme Yerlerine İlişkin Getirilen Düzenlemeler
- Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerlerinde, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde .yer alan şartlar dahilinde açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek ve bu kurallara uyularak hizmet verilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.
- Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri ise, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.
- İlave olarak yukarıda bahsi geçen mekanlara HES kodu ile girilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
c-) Kişilerin Bir Araya Gelmesine Neden Olan Etkinliklere İlişkin Getirilen Düzenlemeler
- Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler düşük, orta ve yüksek risk gruplarında; kişi başına 8 m² alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir.
- Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde ise yeni bir karar alınıncaya kadar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlik ertelenecektir.
- Ayrıca yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi gerekmektedir. Yapılacak bildirim üzerine bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetimi yapılacaktır.
d-) Kamudaki Çalışma Saatlerine İlişkin Getirilen Düzenlemeler
- 2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülmüş olup Valiliklerce gerek görülmesi halinde Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kademelendirilmiş mesai başlama ve bitiş saatleri tespit edilebilecektir.
Koronavirüs ile Mücadelede Kontrollü Normalleşme Süreci kapsamında getirilen yeni düzenlemelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
Comments