top of page

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

07.07.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7416 sayılı Kanun (“Kanun”) ile 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da (“Değişiklik Yapılan Kanun”) değişiklik yapılmış olup söz konusu değişikliklerden Reklam ve promosyon harcama sınırları öngören ve veri taşınabilirliğine ilişkin maddeleri hariç olmak üzere değişiklik 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girecektir. Reklam ve promosyon harcama sınırları öngören madde 2022 yılı net işlem hacimlerine uygulanacak şekilde 1 Ocak 2023’te, veri taşınabilirliğine ilişkin madde ise 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile yürürlüğe girecektir.


Kanun’un gerekçesinde, Covid-19 pandemisi sonrasında elektronik ticaretin hacminin büyümesi ve gelinen noktada, Değişiklik Yapılan Kanun’un gerek teknolojik gelişmeleri yakalayamamış olması gerekse gittikçe büyüyen bu ticaret kolunda gerçekleştirilen eylemlerin denetlenmesi noktasında eksik kalması nedeniyle yeni yükümlülükler ve düzenlemeler getirildiği belirtilmiştir. Getirilen düzenlemelerde aracı hizmet sağlayıcılara elde ettikleri gelir üzerinden farklı farklı yükümlülükler yüklendiği görülmektedir.


Kanun’un 1. Maddesi ile, Değişiklik Yapılan Kanun’un 1. Maddesine ekleme yapılmış olup bu madde ile ayrıca başka kanunlarda yükümlülükleri düzenlenen seyahat acenteliği, sivil havacılık, bireysel emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, sermaye piyasası, ödeme hizmetleri, bahis ve şans oyunları ile elektronik haberleşme alanında faaliyet gösteren işletmelerin bu kanun kapsamında değerlendirilmeyeceği düzenlenmiştir.


I- Tanımlar

Kanun’un 2. Maddesi ile, Değişiklik Yapılan Kanun’un 2. Maddesine elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret ortamı, elektronik ticaret pazar yeri, net işlem hacmi ve ekonomik bütünlük tanımları eklenmiştir. Bu tanımlardan özellikle net işlem hacmi ve ekonomik bütünlük tanımları elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı uygulanabilirliği noktasında belirleyici olacaktır.


II- Haksız Ticari Uygulamalar

Kanun’un 7. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’a Ek Madde 1 eklenmiş olup elektronik ortamda haksız ticari uygulamalar hususu düzenlenmiş ve pazarda yer alan rekabetin korunması amaçlanmıştır. Bu madde uyarınca Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıların, Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcıların ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan veya makul karar verme yeteneğini azaltan durumların haksız ticari uygulamalar olarak kabul edildiği belirtilmiştir Maddede ayrıca her halükarda haksız ticari uygulama sayılan hususlara yer verilmiştir:


a) Mal veya hizmet satışı karşılığında elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, en geç satış bedelinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının tasarrufuna girdiği ve siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren beş iş günü içinde eksiksiz yapılmaması. (10.000,00 TL’den az olmamak üzere, 30 güne kadarki süre aşımlarında ödenmeyen tutar kadar, 30 günden fazla olan süre aşımlarında ise ödenmeyen tutarın 2 katı kadar idari para cezası kesilir.)

b) Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dâhil olmak üzere, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlanması. (Her bir Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı için 500.000,00 TL idari para cezası kesilir)

c) Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişkinin koşullarının, yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından kolay erişilebilir olmasının sağlanmaması. (Uyarıya rağmen aykırılığın ortadan kaldırılmaması halinde, her bir aykırılık için 10.000,00 TL idari para cezası kesilir.)

ç) Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının aleyhine olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümlerinde geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna imkân sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer verilmesi. (Her bir aykırılık için 10.000,00 TL’den 100.000,00 TL’ye kadar idari para cezası kesilir.)

d) Herhangi bir hizmet verilmediği veya verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin tutar ya da oranı aracılık sözleşmesinde belirtilmediği hâlde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıdan bedel alınması. (Haksız olarak alınan bedelin on katı idari para cezası kesilir)

e) Aracılık sözleşmesinde herhangi bir nesnel ölçüte yer verilmediği hâlde ya da kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle elektronik ticaret hizmet sağlayıcının sıralama ya da tavsiye sisteminde geriye düşürülmesi, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya sunulan hizmetin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılması (Her bir Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı için 300.000,00 TL idari para cezası kesilir.)


III- Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıların Yükümlülükleri

Kanun’un çeşitli maddeleri ile Değişiklik Yapılan Kanun’da yapılan değişiklikler ve eklenen maddeler ile Kanun içerisinde yeni tanımlama yeri bulan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıların yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeler ile getirilen yükümlülükler temelde dörde ayrılmaktadır.


i) Tüm Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

ii) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

iii) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

iv) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler


i) Tüm Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılara Getirilen Yükümlülükler

Kanun’un 3. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’un 9. Maddesi değiştirilmiştir. Bu kapsamda aracı hizmet sağlayıcıların, hizmet sağlayıcıların hukuka aykırı içeriklerinden sorumlu olmama durumları korunmuş olmakla birlikte, Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcıların sunmuş olduğu içeriğin hukuka aykırı olduğunu öğrenmesi halinde bunu derhal yayımdan kaldırma ve ilgili kamu kuruluşlarına bildirme zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca fikri ve sınai mülkiyet hakkı sahibinin, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıya yapacağı bilgi ve belgeye dayanan başvurusu üzerine Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı hukuka aykırı içeriği yayımdan kaldırmakla yükümlü kılınmıştır. Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcının ihlal bulunmadığını kanıtlaması üzerine ürün tekrar yayınlanabilecektir. (Her bir aykırılık için 10.000,00 TL’den 100.000,00 TL’ye kadar idari para cezası kesilir.)


Kanun’un 8. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’a Ek Madde 2 eklenmiş olup bu madde uyarınca tüm Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılarına şu yükümlülükler yüklenmiştir. Bu kapsamda Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları,


- Aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markasını taşıyan ya da marka kullanım hakkını haiz olduğu malları satışa sunamaz veya bu malların satışına aracılık edemeyecek ve bu malların, farklı elektronik ticaret ortamında satışa sunulması hâlinde bu ortamlar arasında erişim imkânı sunamayacak, birbirlerinin tanıtımını yapamayacaktır. Bununla birlikte, bu madde toplam satış hasılatının yarısından fazlasını elektronik ticaret dışındaki satışlardan elde eden kişilerin markasını taşıyan veya marka kullanım hakkını haiz olduğu mallar hakkında uygulanmayacaktır. Dergi ve gazete gibi süreli yayınlar ile kitap ve elektronik kitap okuyucuları hakkında bu madde uygulanmayacaktır. (Aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının yüzde beşi oranında idari para cezası kesilir)

- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlemesi gereken belgelerdeki bilgilere, elektronik ticaret pazar yerinde yer verebilmesine imkân sağlamalıdır. (100.000,00 TL’den az olmamak üzere, aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının on binde beşi oranında idari para cezası kesilir.)

- Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcının yazılı şekilde ya da elektronik ortamda önceden olumlu irade beyanını almadan alan adlarının ana unsurunu oluşturan tescilli markalarını kullanarak çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetinde bulunamayacaktır. (Her bir aykırılık için on bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar)

- Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının tanıtıcı bilgilerini, kendisinden temin ettiği belgeler üzerinden veya ilgili kurumların erişime açık elektronik sistemlerinden doğrular. (Her bir aykırılık için 10.000,00 TL idari para cezası kesilir.)


ii) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

Kanun ile bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar TL üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları için ekstra yükümlülük getirilmiş olup getirilen yükümlülükler şu şekildedir. Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı,


- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve alıcıdan elde ettiği verileri, yalnızca aracılık hizmetlerinin sunulması amacıyla kullanır ve aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerleri veya diğer elektronik ticaret ortamlarında elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarla rekabet ederken kullanamaz. (Aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının yüzde onuna kadar idari para cezası uygulanır)

- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının satışları dolayısıyla elde ettiği verileri bedelsiz taşımasına ve bu veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verilere bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlamasına teknik imkân sunar. (Her bir elektronik ticaret hizmet sağlayıcı için beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.)

- Net işlem hacmine dâhil edilen elektronik ticaret ortamları hariç olmak üzere, kendine ait elektronik ticaret ortamları arasında erişim imkânı sunamaz ve bu ortamlarda birbirinin tanıtımını yapamaz. (On milyon TL idari para cezası uygulanır.)

- 6362 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca borsada kayden izlenen paylar hariç olmak üzere, şirket ortaklarının yüzde beş ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini, bu oranlara ulaşılmasını sağlayan devrin veya edinimin pay defterine işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde Bakanlığa bildirir.(Süresi içinde yapılmayan her bir bildirim için bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.)

- Şirket kurması, kurulmuş şirketin paylarını devralması veya bu payları devretmesi hâlinde; kuruluşta kuruluşun ticaret siciline tescilinden, devirde ise devrin pay defterine işlendiği tarihten itibaren bir ay içinde bu işlemleri Bakanlığa bildirir. (Süresi içinde yapılmayan her bir bildirim için bir milyon TL idari para cezası uygulanır.)

- Sermaye Piyasası Kurulunca 6362 sayılı Kanuna göre yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşunca hazırlanan ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının faaliyetlerini, yönetim ve organizasyon yapısı ile ve yönetmelikle belirlenen sair hususları gösterir denetim raporunu Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre Bakanlığa gönderir. (Bir milyon TL idari para cezası uygulanır.)

- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından sağlanan içerikle ilgili mevzuata aykırı hususların tespitine yönelik işlemleri ve bunun neticesinde tespit edilen aykırılıkları içeren raporu Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre Bakanlığa gönderir. (Aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının on binde beşi oranında idari para cezası uygulanır.)


iii) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

Kanun ile bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar TL üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları için ekstra yükümlülük getirilmiş olup getirilen yükümlülükler şu şekildedir. Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı;


-Net işlem hacminin aynı takvim yılına ilişkin on iki aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi değişim oranı uygulanmış tutarının otuz milyar Türk liralık kısmı için bu tutarın yüzde ikisine, otuz milyar Türk lirasının üzerindeki kısmı için ise bu tutarın binde üçüne kadar reklam harcamasını izleyen takvim yılında yapabilir. (Sınırı aşan tutarın on katı idari para cezası uygulanır.)

- Net işlem hacminin aynı takvim yılına ilişkin on iki aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi değişim oranı uygulanmış tutarının otuz milyar Türk liralık kısmı için bu tutarın yüzde ikisine, otuz milyar Türk lirasının üzerindeki kısmı için ise bu tutarın binde üçüne kadar promosyon, ödül, puan, kupon, hediye çeki ve benzeri imkânları izleyen takvim yılında sunabilir. (Sınırı aşan tutarın on katı idari para cezası uygulanır.)

- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari ilişkilerini, alternatif kanallardan aynı ya da farklı fiyattan mal veya hizmet sunmasını ya da reklam yapmasını kısıtlayamaz, herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlayamaz. Buna imkân sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer veremez. (Her bir elektronik ticaret hizmet sağlayıcı için 250.000,00 TL idari para cezası uygulanır.)


iv) Bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler

Kanun ile bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar TL üzerinde olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları için ekstra yükümlülük getirilmiş olup getirilen yükümlülükler şu şekildedir. Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı


- Aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde, 23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamında kredi kartıyla yapılan kredili ödeme işlemleri ile diğer ödeme işlemleri hariç olmak üzere, ekonomik bütünlük içinde bulunduğu bankaların ya da 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketlerin, kredi verme işlemleri dâhil sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin faaliyette bulunmasına imkân sağlayamaz. (On milyon Türk lirası idari para cezası ve ilave yaptırımlar uygulanabilir.)

- Aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde;

o Ekonomik bütünlük içinde bulunduğu 6493 sayılı Kanun kapsamındaki elektronik para kuruluşlarınca ihraç edilen elektronik paraların kabulüne ilişkin faaliyette bulunulmasına imkân sağlayamaz.

o 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendi ile 18 inci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca 6493 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan araçlarla ilgili hizmetler sunamaz veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerce bu hizmetlerin sunulmasına imkân sağlayamaz.

- Aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerindeki satışlar, kendisinin elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olarak yaptığı satışları ile elektronik ticaret dışındaki satışları hariç olmak üzere, Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında eşya taşımacılığı, Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında taşıma işleri organizatörlüğü ve Posta Hizmetleri Kanunu kapsamında posta hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerinde bulunamaz.

- Mal veya hizmet ilanlarının yayımlanmasına elektronik ortam sağlaması hâlinde, aynı ortamda mal veya hizmet teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayamaz. Bu hizmetlerin kendisi veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişiler tarafından farklı elektronik ortamlarda verilmesi hâlinde bu ortamlar arasında erişim imkânı sunamaz ve birbirinin tanıtımını yapamaz. (Yirmi milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.)


IV- Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılara Getirilen Yükümlülükler


Kanun’un 9. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’a Ek Madde 3 eklenmiş olup bu madde ile Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılarının yükümlülükleri düzenlenmiştir. Bu kapsamda


- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı, olumlu irade beyanını yazılı şekilde ya da elektronik ortamda almadığı sürece, ekonomik bütünlük içinde bulunmadığı kişilerin ETBİS’e kayıtlı alan adının ana unsurunu oluşturan tescilli markasını kullanarak çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetinde bulunamayacaktır.

- Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler, aynı zamanda bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı on milyon adedin üzerinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar için de geçerlidir. Bununla birlikte, bu Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar için de lisans alma zorunluluğu getirilmiştir.

- Bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı on milyon adedin üzerinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcı hakkında ikinci fıkrada belirtilen yükümlülüklere ilave olarak, ek 2 nci maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri kıyasen uygulanır.

- Bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı on milyon adedin üzerinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar yukarıdaki yükümlülüklere ilave olarak Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıların yükümlülüğünün düzenlenmiş olduğu Ek Madde 2’nin dördüncü fıkrasının (a), (b) ve (ç) bentleri uyarınca da yükümlü olacaklardır.

- Bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının ya da bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı on milyon adedin üzerinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ekonomik bütünlüğü içinde bulunup üçüncü fıkrada belirtilen eşiklerin altında kalan ve aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacmine dâhil edilmeyen elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların her birinin reklam ve indirim bütçeleri, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıların yükümlülüğünün düzenlenmiş olduğu Ek Madde 2’nin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerine göre hesaplanan reklam ve indirim bütçelerinin her birinin yüzde yirmisinden fazla olamaz. Bu madde, toplam satış hasılatının yarısından fazlasını elektronik ticaret dışındaki satışlardan elde eden elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar hakkında uygulanmaz.


V- Elektronik Ticaret Lisansı

Kanun’un 10. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’a Ek Madde 4 eklenmiş olup bu madde ile bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerine devam edebilmek için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu yükümlülük 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yerine getirilmelidir.


Lisans ücreti, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılardan, bunların elektronik ticaret pazaryerlerinde bir önceki takvim yılında gerçekleşen net işlem hacimleri oranında Bakanlıkça peşin olarak tahsil edilecektir. Parasal eşikler, her yıl ETBİS verileri kullanılarak hesaplanan elektronik ticaret hacminin yıllık değişim oranına göre artırılacaktır.


VI- Bakanlık Denetimi

Kanun’un 5. Maddesi ile Değişiklik Yapılan Kanun’un 11. Maddesinde değişiklik yapılmış olup Bakanlık’a Kanunun uygulamasına ilişkin denetim yapma yetkisi verilmiştir. Bakanlık bu madde uyarınca gerekmesi halinde bilirkişi görevlendirebilecektir. Bununla birlikte bu madde ile Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Hizmet Sağlayıcılara belge ve bilgileri 10 yıl süre ile saklama yükümlülüğü de getirilmiştir.


Kanunun metninin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page