top of page

KDV Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

08/04/2022 tarihinde TBMM’de kabul edilen Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun) ile aşağıda detayları ile açıklandığı üzere mevcut düzenlemelerde birçok değişiklik öngörülmüş, Kanun 15/04/2022 tarihli 31810 numaralı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.


1. Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler


Kanun’un 1. Maddesinde Bu haliyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 41. maddesinde hakkında reklam yasağı kararı verilmiş olan yerlere reklam vermeye devam eden gelir vergisi mükelleflerinin reklam vermeleri sebebiyle yaptıkları harcamaların vergi matrahları hesaplanırken gider olarak kabul edilmeyeceği hususu düzenlenmiştir.


Kanun’un 2. maddesi uyarınca Gelir Vergisi Kanunu’nun 66. maddesine eklenen hükümle, hekimlik faaliyetini bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek gerçekleştiren hekimler serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecektir.


2. Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler


Kanun’da öngörülen 3. Madde neticesinde ise 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 4. maddesinde değişiklik yapılarak vergi daireleri tarafından düzenlenen ve vergi dairesince imzalanması gereken belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına ve onaylanmasına izin verme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığına verilmektedir.


Yine Kanun’da öngörülen bir başka önemli düzenleme ise 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda uygulama alanı bulan etkin pişmanlık müessesi ve VUK’da öngörülen ceza süreleri hakkındadır. Kanun’un 4. Maddesi ile VUK’un 359. Maddesinde düzenlenen suçlar kapsamında önceden uygulama alanı bulmayan etkin pişmanlık müessesesinin belirli şartların varlığı halinde soruşturma ve kovuşturma aşamasında uygulanabileceği ve öngörülen cezalarda indirim yapılabileceği düzenlenmiştir.


Ayrıca VUK’un 359. Maddesinde düzenlenen suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde işlenmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 43. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümlerinin uygulanacağı belirtilmektedir. Yine Kanun’un 4. Maddesi ile VUK’un 359. Maddesinde belirlenen hapis cezalarının üst sınırları arttırılmıştır.


Kanun’un 5. Maddesiyle ise VUK’un 359. Maddesinde düzenlenen suçlara ilişkin yürütülmekte olan soruşturma veya kovuşturmalarda suçun, hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen kişinin dışında başka bir kişi tarafından işlendiğinin veya başka bir kişiyle birlikte işlendiğinin ortaya çıkması durumunda, bu kişi bakımından kamu davası açılması için rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartının aranmayacağı hususu düzenlenmiştir.


Kanun’da öngörülen 6. Maddeyle ise VUK’na Geçici 34. Madde eklenmiş, VUK’un 359. Maddesinde yapılacak etkin pişmanlığa ilişkin değişikliklerin, şartların oluşması halinde halihazırda yargı mercileri önünde veya infaz aşamasında olan dosyalar bakımından da uygulanabileceği düzenlenmiştir.


3. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler


Katma Değer Vergisi Kanunu’nda (KDV Kanunu) yabancılar tarafından istisnai olarak teslim alınan konut veya iş yerinin 1 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde tahsil edilemeyen verginin tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi öngörülmüş olup TBMM’de kabul edilen Kanun’un 10. Maddesi ile bahsedilen 1 yıllık süre 3 yıla çıkartılmıştır. Bu maddenin yayım tarihini izleyen ay başında yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.


Kanun’un 11. Maddesinde ise KDV Kanunu’nun geçici 37. Maddesinde imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi bulunduranlar hakkında öngörülen katma değer vergisinden muaf tutulma istisnasının kapsamına turizme yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işleri de dahil edilmiş olup istisnanın uygulanma süresi 31/12/2025 tarihi olarak yeniden belirlenmiş olup Cumhurbaşkanı’nın bu süreyi 3 (üç) yıla kadar uzatma yetkisine de maddenin son fıkrasında yer verilmiştir. Bu maddenin yayım tarihini izleyen ay başında yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.


KDV Kanunu’na eklenen geçici 42. madde ile, sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını sonlandıracak teknolojilerin geliştirilmesi için Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetlerinin 31.12.2023 tarihine kadar KDV’den müstesna olacağı düzenlenmiştir.


4. İmar Kanunu’nda ve Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve KDV Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklikler


3194 Sayılı İmar Kanunu’nda Yapı Kayıt Belgesi alınmış olan yapıların bulunduğu Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin 31/121/2019 tarihinde sona eren başvuru süresi Kanun’un 13. Maddesi ile 31/12/2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca ilgili yapıların satış bedellerinin tamamen veya kısmen peşin olarak ödenmesi halinde satış bedeline yüzde yirmi ile yüzde on oranında indirim uygulanması hususu düzenlenmiştir.


Kanun’un 14. Maddesi neticesinde ise ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiralanan Hazineye ait taşınmazların ihale yoluyla satışının yapılabilmesinin önü açılmış ve taşınmazı üç yıl süreyle sözleşmeye dayalı olarak kullanan kiracılara öncelikli satın alma hakkı tanınmıştır.


Kanun’un 16. Maddesi ile Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve KDV Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un (4706 Sayılı Kanun) ek 2. maddesine eklenen fıkra ile Hazine taşınmazı üzerinde bulunan tesis üzerinde irtifak hakkı veya kullanma izni verilen hak lehtarının o tesisi kiraya vermesi halinde hak lehtarından kira tutarının yüzde biri oranında, kiracıdan ise hak lehtarına ödenen yıllık kira bedeli düşüldükten sonra ortaya çıkan toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınacağı hükmü düzenlenmiştir.


5. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler


Kanun’un 22. Maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen ibareler ve değişiklikler neticesinde yatırım fonu katılma paylarının fona iadesinden kaynaklanan gelirler ile fonların katılım paylarından VUK’un 279. Maddesinde düzenlenen dönem sonu değerlemesine tabi olanların değerleme kaynaklı kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna tutulması hükme bağlanmıştır. Ayrıca aynı madde ile önceden kurumlar vergisi istisnası kapsamında bulunan altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kazançları istisna kapsamından çıkarılmıştır.


Kanun’un 23. Maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. Maddesine eklenen fıkrayla ise, Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesi uyarınca sermayenin tamamlanmasına karar verilen şirketin ortakları tarafından zarar sebebiyle karşılıksız kalan kısmı kapatacak miktarda aktarılan tutarların kurum kazancının tespitinde dikkate alınmayacağı hükme bağlanmıştır.


Kanun’un 1. Maddesinde gelir vergisi mükellefleri için öngörülen reklam yasağı bulunanlara reklam verilmesi sebebiyle gerçekleşen harcamaların gider olarak gösterilemeyeceği hususu Kanun’un 24. Maddesi ile bu harcamaların ticari kazancın ve kurum kazancının hesabında da gider olarak kabul edilmeyeceği düzenlenmiştir.


Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. Maddesi Kanun’un 25. Maddesi ile değiştirilmiş olup, bu düzenleme uyarınca bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi oranı %25’e çıkartılmıştır. Ayrıca Kanun’un 26. Maddesi ile kurumlar vergisi oranının %25’e çıkarılmasına karar verilen kurumlar hakkında bu artırımın 2022 yılı vergilendirme döneminde başlayacağı hükme alınmıştır.


6.Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler


Kanun’da öngörülen 34. Maddeyle ise tasfiyelerine karar verilen tasarruf finansman şirketlerine ait tasarruf finansman sözleşmelerinden doğan ve halihazırdaki mal varlıklarının tasarruf tutarlarını ödemekte yetersiz kalması halinde 6361 Sayılı Kanun kapsamındaki şirketlerin talep etmesi halinde tasarruf finansman sözleşmelerini devralabilecekleri düzenlenmiştir. Ayrıca Sözleşmesi devredilen müşterilerin dilerse sözleşmenin feshini talep edebileceği dilerse sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyip devralan şirket ile arasında yeni bir tasarruf finansman sözleşmesi imzalayabileceği hüküm altına alınmıştır. Tasfiye başlangıç tarihinden, yeni tasarruf finansman sözleşmesinin imzalandığı tarihe kadar geçen sürede müşteri tarafından ödenmeyen taksitler için, tasarruf finansman sözleşmesindeki gecikme ve temerrüt hükümlerinin uygulanmayacağı hususu da Kanun ile güvence altına alınmıştır.


7. Diğer Düzenlemeler


1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na eklenen Geçici Madde 6 ile seyahat acentelerinin 2022 yıllık aidatlarının hesaplanmasında 2022 için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranının yüzde 50'si dikkate alınacağı düzenlenmiştir.


Kanun’un 31. maddesinde; üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda Hazine adına tescil edilen taşınmazların kadastrosunun yapılacağı, kadastro tutanağının beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüğünün beyanlar hanesine de aynen aktarılarak hak sahipliği belirleneceği düzenlenmiştir. Bu taşınmazların, 2/B alanlarında kalan taşınmazların satışına ilişkin hükümlerle kıyas edilerek hak sahiplerine doğrudan satılacağı belirlenmiştir.


Değişikliklere ve kanuna ilişkin Kanun metninin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page