11.7.1973 tarihinde yayımlanan ve 26.06.1973 tarihinde kabul edilen 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu uyarınca işverenler ve konaklama hizmeti sunan işletmeler dahil olmak üzere birçok işletmenin çalışanlarının ve/veya müşterilerin kimlik bilgilerini saklama ve kanunun öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde ilgili makamlarla paylaşma yükümlülüğü düzenlenmektedir.
Kanun düzenlenmesinde iki ayrı işkolu ayrımı yapılmakla işbu kollara göre farklı düzenleme mevcuttur.
1- Genel konaklama yerlerine ilişkin hükümlerin incelenmesi (Madde 2’de sayılan tesisler) (24 saat)
Kanunun 2. maddesi
- “Otel, motel, han, pansiyon, bekâr odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş- ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde vermek zorundadırlar.”(m.2)
şeklindeki düzenleme ile genel anlamda her türlü konaklama yeri ve sosyal tesisler bakımından günü gününe defter tutma ve bu kayıtları gerekli durumlarda paylaşılmasına ilişkin bir yükümlülük getirmiştir.
İşbu 2. Maddesinde sayılan tesislerin sorumlu işletmecilerinin kimlikleri de anılan Kanun’un 4. Maddesi kapsamında tesis açılmadan önce işletmenin sahibi veya kanuni temsilcisi tarafından en yakın kolluk örgütüne bildirilmelidir. Sorumlu işletmecinin değişmesi durumunda 24 saat içinde yine işletme sahibi veya kanuni temsilcisi tarafından yeni işletmecinin kimlik bilgileri en yakın kolluk örgütü ile paylaşılmalıdır. İkinci maddede sayılan tesislerde sürekli veya geçici olarak çalıştırılan kişileri veya bu kişilerin ayrılışlarını da bir önceki düzenleme ile bildirilmiş bulunan sorumlu işletici veya işleticiler örneğine uygun kimlik bildirme belgesi ile 24 saat içinde en yakın kolluk örgütüne bildirmelidirler. Yine dördüncü maddeye göre kolluk örgütüne sunulan kimlik bildirme belgesine uygun olarak çalışana bir kimlik kartı verilmelidir.
2- 2. Madde kapsamına girmeyen işletmelere ilişkin düzenlemeler (M.6)(Üç Gün)
İkinci maddesinde sayılanlar dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi;(b bendi) ile Öğrenci yurtları ve benzeri yerlerde çalışanlar ile bu yerlerde kalmakta olan öğrenciler için o yerin sorumlu işleticisi(c bendi) tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur.
Söz konusu kimlik bildirim belgesi, kanunun ikinci maddesinde sayılan işletmeler hariç, önce mahalle veya köy muhtarına onaylatılarak üç gün içerisinde kolluk örgütüne sunulur. Ancak bildirimin elektronik ortamda yapılması halinde bu kural uygulanmayacaktır.
Üç günlük süre “Kimlik Bildirme Kanunu’nun Uygulanması ile İlgili Yönetmelik” madde 4 uyarınca “işe başlama veya geliş veya ayrılmanın vuku bulduğu saatten itibaren işlemeye başlayan 72 saatlik, süreyi kapsar.”
Kanun hükümlerine göre kimlik bildirme belgesini yetkili idareye vermekle yükümlü tutulanlar kanunun 9. Maddesine göre, kimliğini nüfus hüviyet cüzdanı ve diğer resmi geçerli belgelerle ispat edemeyen kimseleri tesislerinde barındıramaz, konut ve işyerlerinde çalıştıramaz.
Kanunun 6-7-9-10 ve 11. Maddelerinde düzenlenmiş olan yükümlülüklere aykırılığın cezası, Kabahatler Kanunu uyarınca, 2021 yılı itibariyle 56 ₺, 2-3 ve 4. Maddelerinde düzenlenmiş yükümlülüklere aykırılığın cezası ise yine 2021 yılı itibariyle 860 ₺’dir.
Kanunun ve yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
댓글