27.12.2024 tarihli, 32765 sayılı Resmi Gazete’de “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik” yayımlanmış olup 15.02.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan aynı isimli yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. ve 6. maddelerinde belirtilen yasaklanmış davranışlarda bulunan teşebbüs ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyeleri ile bunların yönetici ve çalışanlarına, aynı Kanunun 16. maddesi gereğince verilecek idari para cezasının tespitine dair usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu konudaki düzenlemeler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur;
Yönetmelik’in 4. maddesinde ihlale karışan teşebbüs veya birliklere uygulanacak temel ceza oranının, Rekabet Kurulu tarafından her ihlal için ayrı hesaplanacağı, idari para cezasının, yıllık gayri safi gelirlerin %10’unu geçemeyeceği düzenlenmiştir.
Temel ceza oranının, başlangıç ceza oranına, koşulları bulunuyorsa, ihlalin süresi nedeniyle artırım yapılarak tespit edileceği, başlangıç ceza oranının özellikle, ihlal dolayısıyla gerçekleşen veya gerçekleşmesi muhtemel zararın ağırlığı ile ihlalin niteliğinin açık ve/veya ağır olup olmadığı gözetilmek suretiyle belirleneceği düzenlenmiştir. Bu kapsamda başlangıç ceza oranının süreye bağlı artırımının ise bir yıldan uzun, iki yıldan kısa süren ihlallerde beşte biri oranında; iki yıldan uzun, üç yıldan kısa süren ihlallerde beşte ikisi oranında; üç yıldan uzun, dört yıldan kısa süren ihlallerde beşte üçü oranında; dört yıldan uzun, beş yıldan kısa süren ihlallerde beşte dördü oranında; beş yıldan uzun süren ihlallerde ise bir katı oranında şeklinde olacağı düzenlenmiştir.
Yönetmelik’te “Ağırlaştırıcı Sebepler” başlığı altında, önceki düzenlemede olduğu gibi tekerrür konusu ele alınmıştır. Ancak yeni düzenleme, Kanunun 4. ve/veya 6. maddesinin ihlali durumunda bu ihlallerin tekrar edilmesinin temel ceza oranını bir katına kadar artıracağını açıkça hükme bağlamıştır. Ayrıca, “kartele devam edilmesi” ifadesi değiştirilerek “ihlale devam edilmesi” şeklinde düzenlenmiştir. Bu başlık altında, ihlalde belirleyici etkinin bulunması ve Uzlaşma Yönetmeliği’nin gizlilik yükümlülüğünün ihlal edilmesi de ağırlaştırıcı sebep olarak değerlendirilmiştir. Yeni düzenlemede ayrıca, ağırlaştırıcı sebeplerin birlikte bulunması halinde, her bir ağırlaştırıcı unsurun artırım oranlarının toplanacağı belirtilmiştir. Bununla birlikte, eski düzenlemede yer alan taahhütlere uyulmaması, incelemeye yardımcı olunmaması ve diğer teşebbüslerin ihlale zorlanması gibi ağırlaştırıcı sebepler, yeni düzenlemede çıkarılmıştır.
Yönetmelik’te, hafifletici sebepler başlığı altında da önemli değişiklikler yapılmıştır. Eski yönetmelikte yer alan yasal yükümlülüğün ötesinde incelemeye yardımcı olunması ifadesi, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi haricinde, yerinde incelemenin daha kısa sürede tamamlanmasını veya daha etkin gerçekleştirilmesini sağlayan teknik ve/veya fiziksel imkânların sunulması ya da ek bilgi veya belgelerin incelenen tarafça kendiliğinden sağlanması şeklinde detaylandırılmıştır. Bunun yanı sıra, eski düzenlemede bulunan kamu kurumlarının teşviki, gönüllü tazminat ödenmesi ve diğer ihlallere son verilmesi gibi hafifletici unsurlar çıkarılmıştır. Yeni yönetmelik, bunun yerine ihlale katılımın sınırlı olması ve yurt dışı satış gelirlerinin bulunması gibi durumları teşebbüsler tarafından ispatlanması şartıyla hafifletici sebep olarak kabul etmektedir. Ayrıca, Aktif İşbirliği uygulamasına ilişkin indirim sebeplerine yeni düzenlemede yer verilmemiştir.
Eski düzenlemede, kartel ve diğer ihlaller arasında ayrım yapılmaktayken, yeni yönetmelikte bu ayrım ortadan kaldırılmıştır. Artık diğer ihlaller için de cezalandırma durumu takdiri olmaktan çıkmıştır. Teşebbüse verilen cezanın %5’ini geçmeme şartı korunmuş, ancak ihlal durumunda temel ceza oranının bir katına kadar artırılabileceği açıkça belirtilmiştir.
İlgili yasal düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Commentaires