7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. Maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa mükerrer 20/B maddesi getirilmiş ve bu madde ile sosyal medyada paylaşım yapan içerik üreticilerinin ve mobil cihazlarda uygulama geliştirenlerin bu uygulamalarda elde ettiği kazançların belirli şart ve koşullarda gelir vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
12/1/2022 tarihli ve 31717 sayılı Resmi Gazete 'de ise mükerrer 20/B maddesi ile sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerine getirilen kazanç istisnasına ilişkin 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği(“Tebliğ”) yayımlanmış olup bu tebliğ ile birlikte getirilen bu kazanç istisnasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Tebliğe göre bu istisnadan faydalanabilecek mükellefler; internet ortamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi olan gerçek kişiler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerdir. Bu mükellefler bu faaliyetleri ile elde ettikleri kazançlarından dolayı bu istisnadan yararlanabileceklerdir.
-Tebliğin devamında istisnadan faydalanılabilmesinin şartları bakımından;
1. Öncelikle Mükelleflerin Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart koşulmuştur. Bankalar ise ilgili tahsilatın aktarım tarihi itibariyle %15 gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 98 ve 119. Maddelerine göre beyan edip ödemelidir.
Banka tarafından ilgili hesaba yatırılan tüm ödemelerden tevkifat yapılacağı için açılacak olan hesabın münhasıran istisna kapsamında kazançların tahsili için kullanılması büyük önem arz etmektedir.
Kazancın döviz cinsinden olması halinde kazancın bankaya aktarım tarihindeki kur üzerinden Türk Lirası karşılığı esas alınarak tevkifat yapılmaktadır.
2.İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine başvurması ile birlikte “İstisna Belgesi” almaları gerekmektedir. Mükellefler, vergi dairesinden alınacak istisna belgesini, istisnaya tabi faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatın yatırılacağı hesabın açılışı sırasında işlemlerin gerçekleştirilmesi için bankaya ibraz etmesi gerekmektedir. Ardından istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren bir ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin (banka adı, banka şubesi, iban numarası) bağlı bulunulan vergi dairesine yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Birden fazla banka hesabının açılması mümkün olmakla birlikte bu hesapların vergi dairesine bildirmesi zorunludur.
3.Sosyal içerik üreticileri ile uygulama geliştiricilerin faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2022 yılı için 880.000-TL) aşmaması halinde ve bu faaliyete ilişkin tüm kazançlarını yukarıda şartlara göre tahsil etmeleri halinde bu kazançları bu istisnadan faydalanabilmekte olup bu kazançları gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. Mükelleflerin istisnaya tabi tutulan başka faaliyetlerinden dolayı başkaca elde ettiği kazanç veya iratların bulunması söz konusu istisnadan faydalanmalarına engel olmayacaktır.
İstisna şartlarını haiz mükellefler, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri halinde ise bu kazançları beyannameye dâhil edilmeyecektir.
Bu istisnadan faydalanan mükelleflerin yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2022 yılı için 880.000 TL) tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluklar ise kaldırılmıştır. Eğer mükellefler istisna kapsamında çıkarsa 1 Mart 2023 tarihinden itibaren 10 gün içerisinde defter tasdik ettirme ve belge düzenleme yükümlülükleri başlayacak. Mükelleflerin, bu tarihten itibaren yıllık gelir vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannamesi verme yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerekmektedir.
Son olarak Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açılmadığı, elde edilen hasılatın tamamının açılan banka hesabına yatırılmadığı veya eksik yatırıldığı veya istisnaya ilişkin şartları taşımamasına rağmen istisnadan faydalandığı tespit edilen mükelleflerin söz konusu kazançlarına ilişkin olarak eksik tahakkuk etmiş olan vergi, mükellefin bağlı bulunduğu yerdeki vergi dairesi tarafından vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacağı düzenlenmiştir.
Tebliğin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Comments