03.02.202 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin “Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar” başlıklı ekinde yer alan “A-Aldatıcı Ticari Uygulamalar” başlıklı bölümüne yeni bir aldatıcı uygulama örneği eklenilmiştir.
10/1/2015 tarihli ve 29232 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin (“Yönetmelik”) amacı reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile ticari uygulamada bulunanların uyması gereken ilkeleri ve bu ilkeler çerçevesinde yapılacak inceleme esaslarını belirlemek ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketicileri korumak, kapsamı ise tüketiciye yönelik her türlü ticari reklam ile haksız ticari uygulamalardan ibarettir.
Yönetmeliğin 28. maddesinde bir mal veya hizmete ilişkin tüketici işleminden önce, işlem sırasında veya işlem sonrasında haksız ticari uygulama yapılamayacağı düzenlenmiştir. Tüketiciye yönelik ticari uygulamaların, ortalama tüketicinin bilinçli olarak karar verme yeteneğini azaltarak normal şartlar altında taraf olmayacağı bir tüketici işlemine taraf olmasına yol açması halinde, tüketicilerin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozduğu kabul edilir. Yönetmeliğin devamında haksız ticari uygulama başlığı altında aldatıcı eylemler, aldatıcı ihlaller ve saldırgan ticari uygulamalar ayrımına gidilerek bunların her halukarda haksız ticari uygulama teşkil edeceği öngörülmüştür. İşbu bültenin konusunu oluşturan aldatıcı eylemler Yönetmeliğin 29. maddesinde açıklanmıştır:
“Yanlış bilgi içeren veya verilen bilgiler esasen doğru olsa bile sunuluşuna dair bütün koşullar değerlendirildiğinde, ortalama tüketiciyi aldatan ya da aldatmaya elverişli olan ve bu suretle tüketicinin normal şartlar altında taraf olmayacağı bir hukuki işleme taraf olmasına yol açan ya da yol açma olasılığı bulunan ticari uygulamalar aldatıcı olarak kabul edilir.”
Aldatıcılığın tespitine ilişkin olarak genel bir açıklama yapıldıktan sonra maddenin devamında aldatıcı eylemlerin genel kapsamı belirtilmiştir. Nitekim Yönetmeliğin ekinde yer alan -EK-Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar’da aldatıcı eylemlerin örnekleme yoluyla somutlaştırıldığı ve bunların per se haksız ticari uygulama olarak kabul edildiği görülmektedir. 03.02.2021 tarihinde yapılan değişiklikle aldatıcı ticari uygulama örneklerine;
“20) Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları.”
şeklinde tanımlanan aldatıcı ambalajlama uygulamalarının da eklendiği görülmektedir. Bu kapsamda tüketicilere sunulan bir malda o malın birim fiyatını farklılaştıracak şekilde adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, yanıltıcı ambalaj uygulamaları ile herhangi bir değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandırılması, herhangi bir incelemeye tabi tutulmaksızın aldatıcı eylem olarak kabul edilecektir.
İşbu değişiklik 1/4/2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup ilgili değişikliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Comments