Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7263 sayılı kanun (Kanun) ile getirilen değişikliklere ilişkin bültenimiz yayımlanmış olmakla birlikte, söz konusu kanunun 22, 23 ve 24. Maddeleri ile Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) ve Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nda (TİTRK) değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere ilişkin açıklamalarımız şu şekildedir:
I- Türk Ticaret Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kanun’un 22. Maddesi ile 6105 sayılı TTK’nun ticaret unvanın tesciline ilişkin 40. Maddesinin 2. Fıkrasında değişiklik yapılmıştır.
(2) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere onaylattırdıktan sonra sicil müdürlüğüne verir. Tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da notere onaylattırılarak sicil müdürlüğüne verilir.
(2) Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların imzaları, kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza verilerinden elektronik ortamda temin edilerek merkezi ortak veri tabanındaki sicil dosyasına kaydedilir. Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında imza kaydının bulunmaması halinde, imzaya yetkili kişilerin imza beyanlarının ticaret sicili müdürlüğüne verilmesinin usul ve esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.
Getirilen bu değişiklik ile birlikte imza ve ticaret unvanının noter onayına tabi tutulması sistemi terk edilmiş ve imzanın elektronik ortamda temin edilmesi ön görülmüştür. İmza kaydının bulunmaması halinde ne gibi bir uygulama gerçekleştirileceğine ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmamış olup Ticaret Bakanlığının çıkartacağı tebliğ beklenmektedir.
Yine Kanun’un 23. Maddesi ile birlikte TTK’nun anonim şirketlerde yönetim kurulunun tescil ve ilanına ilişkin 373. Maddeye
“Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, ticaret siciline tescil olunan temsile yetkili kişiler ile bunların temsil şekilleri hakkında ticaret sicili kayıtları esas alınır ve şirketten bu kayıtlara ilişkin ticaret sicili müdürlüklerince düzenlenen belgeler ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilan dışında hiçbir belge istenemez”
Fıkrası eklenmiştir.
II- Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kanun’un 24. Maddesi ile TİTRK’nun üzerinde rehin hakkı kurulabilecek taşınır varlıklara ilişkin 5. Maddesinde değişiklik ve eklemeler yapılmıştır.
(2) Ticari işletme ve esnaf işletmesinin tamamı üzerinde rehin kurulması hâlinde, rehnin kuruluşu anında işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş olan her türlü varlık rehnedilmiş sayılır. Bu varlıkların rehni diğer kanunlarca bir sicile tescilini gerektiriyorsa bu rehin ilgili sicillere bildirilir. Bu varlıklar üzerinde diğer kanunlar uyarınca önceden bir rehin hakkı tesis edilmiş olması hâlinde bu Kanun çerçevesinde tesis edilerek bildirilen rehin sonraki sırada yer alır. Ticari işletme ve esnaf işletmesi rehinleri ticaret veya esnaf siciline bildirilir. Birinci fıkrada yer alan diğer taşınır varlıkların borcu karşılaması hâlinde işletmenin tümü üzerinde rehin kurulamaz.
(2) Ticari işletme ve esnaf işletmesinin tamamı üzerinde rehin kurulması hâlinde, rehnin kuruluşu anında işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş olan her türlü varlık; bir işletmenin belirli bir taşınır varlık grubunun bir bütün olarak rehnedilmesi hâlinde ise bu gruba dahil varlıkların tamamı rehnedilmiş sayılır. Bu varlıkların rehni diğer kanunlarca bir sicile tescilini gerektiriyorsa bu rehin ilgili sicillere bildirilir. Bu varlıklar üzerinde diğer kanunlar uyarınca önceden bir rehin hakkı tesis edilmiş olması hâlinde bu Kanun çerçevesinde tesis edilerek bildirilen rehin sonraki sırada yer alır. Ticari işletme ve esnaf işletmesi rehinleri ticaret veya esnaf siciline bildirilir. Birinci fıkrada yer alan diğer taşınır varlıkların borcu karşılaması hâlinde işletmenin tümü üzerinde rehin kurulamaz. Bir işletmenin belirli bir taşınır varlık grubunun bir bütün olarak rehnedilmesi hâlinde 4 üncü maddenin altıncı fıkrasının (c) bendi uygulanmaz.
TİTRK’un 5. Maddesinin 1. Fıkrası ile hangi taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabileceği düzenlenmiş olup ikinci madde ile de ticari işletmenin bütünü üzerinde rehin hakkının hangi şekilde kurulabileceğine ilişkin düzenleme getirilmiştir. Kanun ile yapılan değişiklik ile birlikte, işletmenin tamamının yanı sıra, ticari işletmeye ait olan olan bir taşınır varlık grubunun da bütün olarak rehnedilebilmesi hali düzenleme altına alınmıştır. Maddeye eklenen son cümle ile ise belirli bir taşınır varlık grubun rehnedilmesi halinde rehin hakkının kurulabilmesi için rehin sözleşmesinde rehne konu varlık ile bu varlığın ayırt edici özelliklerini belirten seri numarası, markası, üretim yılı, şasi numarası, belge seri numarası, varsa GTİP ya da PRODTR sanayi ürünü kodu gibi hususların bulunması zorunluluğu bulunmadığı belirtilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
İlgili değişikliklere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Comments