10 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de Yardım Toplama Esas Ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmış olup, yönetmeliğin kapsamına ve yardım toplama süreçlerine ilişkin bir takım değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle Yönetmelik’in Kapsam başlıklı 2.maddesinde değişikliğe gidilerek internet ortamında gerçekleştirilecek yardım toplama faaliyetlerinin de Yönetmelik’e tabi olduğu açık bir şekilde düzenlenmiştir. Böylelikle günümüzde internet ve sosyal medya mecralarında sıklıkla karşılaştığımız yardım toplama faaliyetlerinde hangi usul ve prosedürlerin izleneceği hususundaki tereddütler ortadan kaldırılmış oldu. Getirilen bu düzenleme neticesinde internet ortamında yardım toplama faaliyetinde bulunmak isteyen kişilerin öncesinde muhakkak Yönetmelik’de belirlenen prosedürlere uygun olarak yetkili kurumlardan izin alması gerekmektedir.
Bir diğer değişiklik ise Cumhurbaşkanınca izin almadan yardım toplayabileceği kararlaştırılan dernek, kurum ve vakıflar tarafından yapılmış olup, bu statüdeki dernek, kurum ve vakıflara faaliyet sonunda, Yönetmelik ekine EK-4 olarak eklenilen Yardım Toplama Sonuç Bildirim Formu doldurma ve bu formu yetkili makamlara bildirme yükümlülüğü getirilmiştir. Yardım toplama faaliyetinin yıllara yayılması halinde bu formun her takvim yılı sonunda verilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Yine Düzenlemenin önceki halinde bu statüdeki dernek, kurum ve vakıfların yalnızca yardım toplama faaliyetlerini yetkili makamlara bildirim yükümlülüğü bulunmaktaydı.
İzin başvuru süreçlerine ilişkin de bir takım değişikler yapılmış olup Yönetmelik’in önceki halinde izin başvurularının dilekçe yapılacağı belirtilmişken yeni düzenleme ile izin başvurularının, Yönetmelik ekine EK-1 olarak eklenilen “Yardım Toplama Başvuru Formu” ile yapılması gerektiği belirtilmiştir.. Yine başvuru süreçlerine ilişkin yapılan bir diğer değişiklik ise yardım toplama izin başvurularının elektronik ortamda yapılmasına ilişkindir. Yönetmelik’e eklenilen Ek Madde 1 uyarınca yardım toplama izin başvurularının elektronik ortamda yapılması mümkün hale getirilmiştir. Elektronik ortamdaki başvuruların ne şekilde yapılacağına ilişkin usul ve esasların ise Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından belirleneceği düzenlenmiştir.
Yardım toplama izni verilen kişi veya kurumların, kullanılacak her türlü materyale Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden verilen yardım toplama izin numarasını yazması zorunlu tutulmuştur. İzin almadan yardım toplayabileceği kararlaştırılan dernek, kurum ve vakıflar ise bahse konu materyallere kendilerine verilen izin kararının yılı ve sayısını yazacaklardır.
Ayrıca bankada hesap açmak veya elektronik olarak işleme tâbi tutulmuş sistemler kullanmak suretiyle yardım toplama izni alan kişi ve kurumların, kullanacakları hesap numaralarını, SMS numaralarını ve benzer bilgileri izin tarihinden itibaren otuz gün içinde izin veren makama bildirmesi gerekliliği getirilmiştir. Yönetmeliğin 13 üncü maddesi kapsamında yapılan değişiklikle beraber, toplanan yardımın en geç 15 günde bir bu amaçla bankada açılmış hesaplara yatırılması gerekliliği gelmiştir. Toplanan yardım miktarının bilanço esasına göre defter tutan dernek ve vakıflar için yirmi beş bin Türk Lirasını aşması, bunun dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlar için ise toplanan yardım miktarının on bin Türk Lirasını aşması halinde toplanan para bu süre beklenmeksizin bankaya yatırılacağı belirtilmektedir. Ayrıca, izin alınan ve toplanan yardımın harcanmasına ilişkin bilgileri içeren “Yardım Toplama Sonuç Bildiriminin” kesin hesabın verilmesinden itibaren doksan gün içinde izni veren makama verilmesi gerekmektedir.
Değişikliğe ilişkin metne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Comments